неделя, април 21

Преди и след

През последните дни се захванах да свърша някои дреболии из къщи, които ме дразниха от известно време.
Част от тези неща беше подобрението на столовия фонд у дома :) Всъщност всичко стана лесно, бързо и поради това смея да твърдя, че бяха доста приятни проектчета. А ето ги и тях, може да послужат на някой за вдъхновение. Определено някои от столчетата биха станали още по-приятни, ако се минат и с една боя, но поради разбираеми причини имам наложена забрана точно сега да мажа бои из къщи, още повече че не се знае, ще имам ли време да приключа и това или не :)

Необходимите неща за проектите - такер (купих си от Практикер) и телбодчета за него (пак от Практикер) и плат в свеж десен.

Проект 1 - бар столчета

Платът им беше вече доста захабен, избелял (и малко мръсен), та изглеждаха доста тъжно.


За тях взех един приятен плат от Икеа: ULLGUMP. Разглобих стола, махнах стария плат (под него имаше друг) и сложих новия. Закрепих плата с такера. Добре е да се подгъва платът, така освен по-красиво, става и по-здраво. Завих отново основата за винтчетата. Готово :)




Проект 2 - офис стол

Милият офис стол е и любимата драскалка на двете котки. Благодарение на това винаги обилно полепен с косми, които трудно се набиват в дамаската, а облегалката му е доста разнищена и от нея излизат парчета дунапрен.




За него отново използвах икейския плат, тъй като стои в същата стая като бар столовете, а и ми се искаше да го освежа и да избягам от скучното черно. Последва разглобяване, установяване, че братята китайци, които са го направили, не са си дали много зор и са оставили доста излишно количество плат, и няколко стотин ненужни телбодчета. Махнах излишния плат и телчета, за да ми е по-лесно да закрепя новия плат. Оставих все пак черната тапицерия, тъй като е по-плътна и придържа добре дунапрена. Опънах добре новия плат отгоре и заковах с телбода. Ето го и крайният резултат:


Тъй като имаше въпроси как точно се разглобява офис стола, ето малко пояснителни обяснения, в случай, че имате подобен модел и решите да се захванете с това начинание. Първо се маха облегалката, за да може да се разглоби. На нея няма видими винтове. Затова първо отвъртаме напълно двете врътки (със сините стрелкички) и ги махаме.



 Ето така изглежда столът без врътките:


Сега облегалката безпроблемно се изтегля нагоре и се маха от долната част:


Маха се пластмасовата част:


Откриват се две винтчета най-после. След като ги развием, работата потръгва :)


Махането на седалката е доста по-интуитивно, затова не съм правила снимки и за него :)

Ами това е. За двата проекта ми е отишъл около метър плат (т.е. обща цена на проектите - около 10лв., ако не броим такера) Тъй като купих два метра, ми остава плат да направя още нещо - възглавничка, покривка, ще видим :) Ще споделя като им дойде времето :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар